Recent Tweets
Add Your Own Content
This slide down option (like the footer widget) can be enabled or disabled, you can set your font, link, and background colors independently of other sections, and you can configure it to be 1 to 4 columns. Add any widget you would like, shortcodes or even custom html!

Learn More
Contactează-ne! 0749 322 922 | office @ sunlike.ro

Avantajele tehnologiei HEAT PLUS

Principalele caracteristici tehnice ale foliilor radiante ST şi AC

tabel-ac-st

EFICIENŢA ENERGETICĂ

Din punctul de verere al eficienţei, sistemele electrice de încălzire au randament ridicat, deoarece convertesc aproape în totalitate energia electrică în căldură, cu pierderi foarte mici (0,01%) – datorate rezistenţei electrice a cablurilor.

Sistemele de încălzire radiante cu folie radiantă HEAT PLUS sunt mult mai eficiente, deoarece nu transformă energia electrică în căldură, ci o transformă în raze infraroşii îndepărtate. Aceste raze generează căldură – întocmai precum razele soarelui – la trecerea lor prin aerul, prin obiectele şi chiar prin persoanele din cameră. De aceea, cantitatea de energie necesară pentru a încălzi o cameră cu folie radiantă HEAT PLUS este considerabil mai mică decât energia consumată de sistemele clasice de încălzire… Pentru a fii mai exact, de trei ori mai mică! Pentru fiecare kW consumat, obţineţi de trei ori mai multă căldură decât cele mai performante sisteme de încălzire cu gaze naturale sau cu motorină.

Consumul anual de energie pentru încălzirea unui metru pătrat, cu ajutorul unui sistem de încălzire cu gaz natural* este de 208,73 kW/ m², iar cu o modernă centrală cu condensare (tot cu gaze) este de 187,85 kW/m². În condiţii similare, dar folosind un sistem de încălzire cu raze infraroşii îndepărtate, valoarea măsurată a energiei consumate este de 51,71 kW/m².

Iată de ce, ar fi o greşeală să considerăm folia radiantă un mare radiator, aşezat pe podea. Folia HEAT PLUS transformă mai mult de 90% din energia electrică consumată în Raze Infraroşii Îndepărtate. Restul de 10% se transformă în căldură (reziduală) la trecerea acestor raze emise de stratul de Carbon, prin celelalte straturi ale foliei HEAT PLUS spre exterior. Căldura foliei radiante este doar un efect secundar, rezidual, al generării de Raze Infraroşii Îndepărtate şi nicidecum scopul principal al funcţionării foliei.

* – Date extrase din Proiectul de Cercetare “Studiu de caz al Diferenţelor dintre Încălzirea cu Raze Infraroşii şi Încălzirea cu Gaze a Clădirilor Rezidenţiale Vechi, Folosind Măsurători comparate” – de Dr. Ing. Peter Kosack – Tecnische Universitat Kaiserslautern.

eficienta-energetica
costul de instalare

Costul de instalare al Sistemului Radiant cu Raze Infraroşii Îndepărtate este influenţat de tipul materialelor de finisare, de numărul şi de modelul controlerelor, dar şi de tipul foliei radiante folosite (AC sau ST). Oricare dintre suprafeţele unei camere, poate fii folosită pentru acest sistem de încălzire: podele, pereţi, tavane. Orice material de finisare este perfect compatibil cu folia radiantă: gresie, faianţă, mochetă, linoleum, parchet masiv sau parchet laminat. Sistemul de încalzire este invizibil, pentru că se află sub aceste materiale de finisare.

În majoritatea cazurilor, costul total de instalare al foliei radiante este mai mic, de obicei între 50-80% din costul unui sistem de încălzire performant cu centrală pe gaz cu condensare. Costul de instalare nu este influenţat de tipul construcţiei, de vechimea clădirii, sau de forma camerei. Instalarea este simplă, rapidă, şi nu necesită calificări speciale. Sistemul de încălzire poate fi utilizat imediat .

costul incălzirii

Costul total pentru încălzirea cu folie radiantă HEAT PLUS este mai mic decât în cazul folosirii unei centrale cu gaze. Considerînd valorile consumului anual de energie arătate anterior,

E gaz= 208,73 kW/m2
E gaz+c= 187,85 kW/m2
E FIR= 51,71 kW/m2

și considerând prețurile din Iunie 2013 cu TVA inclus: Pgaz=0,0279 €/ kWh pentru gaze și Pel =0,101 €/ kWh pentru electricitate, costul anual al încălzirii pentru 1m² este:

Cgas = E gas x Pgas = 208,73 x 0,0279 = 5,823€/m²
Cgas+c = E gas+c x Pgas = 187,85 x 0,0279 = 5,241€/m²
CFIR = E FIR x Pel = 51,71 x 0,101 = 5,222€/m²

costul-incalzirii

Este important de menționat că prețul gazelor naturale este foarte sensibil la crizele politice și creste, de câteva decenii, mult mai rapid decât prețul electricității. Cresterea prețului gazelor naturale este mult mai rapidă decât prețului curentului electric. Graficul evoluției prețurilor arată că este inevitabil ca într-un viitor apropiat (5-7ani) prețul gazelor naturale să ajungă la același nivel și apoi să depășească prețul electricității. În plus, analiștii anticipează o posibilă stagnare sau chiar reducere a prețului electricității, datorită creșterii producției de electricitate cu panouri fotovoltaice și cu centrale eoliene.

costul-incalzirii-grafic

Emisiile de dioxid de carbon

Sistemul de încălzire cu folie radiantă nu produce niciun fel de emisii. Toate emisiile de bioxid de carbon sunt generate de producția și de transportul energiei electrice adică : 541,26 g/kWh. În cazul gazelor naturale, producția, distribuția, dar și încălzirea propriu-zisă, produc aproximativ 249,32 g/kWh.

COgas = 249,32 x 208,73 = 52,04 kg/m²
COgas+c = 249,32 x 187,85 = 46,83kg/m²
COFIR = 541,26 x 51,71 = 27,98kg/m²

Sistemul de încălzire cu folie radiantă este deci de departe cel mai ecologic sistem de încălzire, chiar și atunci când se utilizează numai electricitate din rețea.

Timpul de funcţionare

Regimul de funcționare al sistemului încălzire cu folie radiantă HEAT PLUS este un regim relaxat, la temperaturi moderate <60ºC, fără piese în mișcare și fără presiuni înalte. Nu este produs nici un fel de sunet, miros sau curent de aer. Sistemul nu are părți expuse vederii, fiind în întregime acoperit (protejat) de materialele de finisare.

Nu necesită nici un fel de întreținere, și nu există probleme legate de îngheț. Din aceste motive, timpul de funcționare este mult mai mare decât al sistemelor clasice de încălzire și, de obicei, are o viață mai lungă decât a materialelor de finisare utilizate: gresie, parchet, parchet laminat, mochetă, etc.

Viteza de încălzire

Desigur, de-a lungul timpului, odată cu evoluția sistemelor de încălzire, a crescut și viteza cu care poate fi încălzită o casă. Totuși, chiar și astăzi, datorită vitezei mici, sistemele de încălzire nu pot fi deconectate, decât în cazul unor perioade relativ lungi de absență, adică mai mult de 4-5 zile.

Dacă în urmă cu câteva decenii, pentru a încălzi o casă de la 0ºC la 25ºC era necesar un timp de ordinul zilelor, astăzi, o casă cu izolație modernă, echipată cu cel mai modern sistem de încălzire cu gaze (cu condensare), poate fi încălzită în aproximativ 9 ore. Sistemul de încălzire cu folie radiantă, datorită utilizării razelor infraroșii îndepărtate, are nevoie de numai 90 de minute (1,5 ore).

Viteza de încălzire este de șase ori mai mare decât a celui mai performant sistem de încălzire cu gaze. În aceste condiții, se deschide posibilitatea unei utilizări mult mai raționale a sistemului de încălzire, acesta putând fi deconectat chiar și pentru intervale relativ scurte, de câteva ore, sau pe durata unui week-end în care nu este nimeni acasă sau în cameră. În plus, sistemul de încălzire cu folie radiantă permite încălzirea modulară sau parțială, a anumitor camere, la aceeași temperatură sau la temperaturi diferite. De asemenea este posibilă încălzirea unei singure zone dintr-o cameră mai mare, sau încălzirea la temperaturi diferite, a diferitelor zone, ale aceleiași camere, fără paravane sau pereți despărțitori.

viteza-de-incalzire

CONFORTUL TERMIC

Confortul termic nu este dependent doar de temperatura aerului din cameră. Temperatura radiată de pereți, distribuția de temperaturi în cameră, circulația aerului (curenți), umiditatea relativă a aerului sunt parametri foarte importanți, care definesc Confortul. Sistemul de încălzire cu folie radiantă HEAT PLUS asigură o distribuție uniformă a căldurii, iar stratificarea aerului din cameră nu este posibilă. Razele infraroșii îndepărtate penetrează toate obiectele din cameră, precum și corpul uman. Căldura este generată de oscilațiile moleculelor din obiecte, și de oscilațiile moleculelor de apă din aer.

În timpul acestor oscilații, sunt produși ioni negativi (anioni), care îmbunătățesc calitatea aerului din cameră. Corpul uman este penetrat de razele produse de folia radiantă HEAT PLUS între 5-8 cm, (adică de 80 de ori mai mult decât razele infraroșii ale unui sistem clasic de încălzire), și de aceea oscilația moleculelor de apă din celule (compuse 80% din apă) generează o căldură moderată, plăcută și „adâncă”. Iată de ce senzația subiectivă produsă de această căldură este ca a unei temperaturi mai mari decât a celei măsurate : 17°C se simt ca 20°C. Sub influența razelor infraroșii îndepărtate, temperatura corpului crește.

După oprirea razelor, pentru câteva minute, temperatura corpului continuă să crească datorită efectului stimulator al acestor raze. Același efect poate fi observat în timpul și imediat după expunerea la… razele soarelui.

Sistemul de încălzire HEAT PLUS emite 90% din energie în domeniul infraroșu îndepărtat, fără raze UV, fără raze GAMMA, fiind deci chiar mai SĂNĂTOS DECÂT SOARELE.

confortul-termic

penetrarea-corpului
Distribuția Căldurii

Marea majoritate a sistemelor de încălzire, chiar și în zilele noastre, folosesc focul. Combustibil poate fi lemnul, natur, peleți sau brichetat, gazele naturale, motorina, cărbunii, păcura, etc. Flacăra este de obicei ascunsă într-un focar, dar ea este elementul de bază al sistemului de încălzire. Pentru a obține în final o temperatură de 20°C în casă, prin folosirea focului, se pornește de la temperaturi de 1800-2500°C. Cele mai avansate sisteme de încălzire, pentru prima dată în istorie, nu folosesc flacăra și deci nu ard combustibili.

Sistemul de încălzire cu folie radiantă HEAT PLUS funcționează la temperaturi joase, apropiate de temperatura dorită în casă. Astfel, pentru o temperatură de 20°C în casă, folia radiantă se încălzește la numai 50°C, și asta cu intermitență.

Într-o cameră încălzită, căldura variază de la pereții interiori la cei exteriori, de la sursa de
căldură spre marginea camerei și de la podea la tavan. Forma și dimensiunile camerei sunt de asemenea foarte importante. Diferitele sisteme de încălzire realizează o distribuție diferită a căldurii în cameră. Distribuția căldurii pe verticală este un parametru foarte important, pentru că influențează atât eficiența sistemului, cât și Confortul.

Țelul oricărui sistem de încălzire este să asigure o distribuire cât mai uniformă a căldurii pe toată suprafața camerei, dar și pe verticală. Acest lucru nu este ușor de realizat, și de aceea, o variație de 6 – 8°C este considerată “normală”. Podeaua este acea parte a camerei pe care o atingem cel mai mult, și de aceea, simțim în mod direct temperatura ei. Chiar dacă de obicei nu intrăm în contact cu pereții sau cu tavanul, o temperatură mică la nivelul lor, duce la disconfort termic, chiar dacă nu este frig în cameră. Controlerul se montează de obicei la 1,5m deasupra podelei pentru a citi valoarea temperaturii.

Sistemul de încălzire în pardoseală este, dintre sistemele clasice, cel care asigură o bună distribuție a căldurii, cu un maxim al temperaturii pe podea.

Panourile radiante cu raze infraroșii îndepărtate oferă de asemenea o distribuție bună a căldurii, dar podeaua este rece. Sistemul de încălzire cu folie radiantă HEAT PLUS asigură cea mai bună distribuție a căldurii, podeaua tavanul și pereții calde, precum și o variație minimă a temperaturii în cameră (în limita a 2-4°C).

Sistemele de încălzire cu gaze naturale și cu radiatoare prezintă o variație mare de temperatură de 8 – 10°C. Datorită fenomenului de stratificare a aerului (aerul cald se ridică la tavan și nu coboară până nu se răcește), temperatura la nivelul podelei este cea mai mică din cameră, iar la tavan cea mai mare. O astfel de distribuție a căldurii este și ineficientă și poate determina disconfort termic.

Încălzirea aerului prin ventilație produce evident cea mai neuniformă distribuție a căldurii. Variația enormă de temperatură de 10 – 15°C, podeaua rece și tavanul supraîncălzit, fac din aceasta cea mai ineficientă soluție.

distributia-calduriiDistribuția căldurii are un mare impact asupra Confortului, dar și asupra pierderilor de căldură. În aceleași condiții de izolație pierderile de căldură sunt proporționale cu temperatura. Atunci când controlerul este setat pe 20°C iar temperatura aproape de tavan este de aproximativ 30°C, pierderile de căldură din zona superioară a camerei sunt mult mai mari decât atunci când toată camera sunt 20-22°C. Temperatura la nivelul podelei este cea mai importantă pentru copii. La înălțime mai mică de 1m temperatura poate fi cu 4 – 8°C mai mică decât indicația controlerului.

Renumitul arhitect american Frank Lloyd Wright, a făcut ca sistemul coreean Ondol (de încălzire în pardoseală) să fie cunoscut în lume. Cazat într-o casă coreană în timpul unei călătorii, el a fost fascinat de încălzirea în pardoseală. A folosit acest sistem în premieră la multe dintre casele realizate de el. În autobiografia sa el descrie sistemul Ondol
ca “cel mai bun sistem de încălzire inventat de către om.” Președintele Asociației Germane a Sistemelor de Încălzire arată că mai mult de 50% din clădirile noi din Germania optează pentru încălzirea în pardoseală, și că această tendință devine tot mai evidentă în Europa. În Japonia, 60 % dintre casele noi, și 15 % dintre locuințele existente folosesc încălzirea în pardoseală.

Datorită efectelor benefice asupra sănătății a devenit sistemul clasic de încălzire pentru spitale, cămine, dispensare și școli. Superioritatea sistemului de încălzire în pardoseală este deja bine cunoscută.

Pentru a compara însă sistemul cu folie radiantă HEAT PLUS cu un sistem clasic de încălzire cu gaze naturale, Institutul de Cercetări pentru Sisteme de Încălzire cu Gaze Naturale din Tokyo, a efectuat o serie de teste. Au fost citite valorile temperaturilor, ale umidității, vitezele curenților de aer, pe toată suprafața camerei. Imaginile din partea de sus a paginii alăturate arată modul în care crește temperatura într-o cameră încălzită cu folie radiantă – în stânga, și într-o cameră încălzită cu un radiator clasic, conectat la o centrală cu gaze naturale – în dreapta. Se poate observa creșterea blândă (vectorii sunt segmente scurte) și uniformă din cazul foliei radiante. Vectorii ce pornesc de la radiator, deși sunt divergenți, nu acoperă tot volumul camerei. Imaginile următoare arată cele două camere după un interval de 10 minute. În imaginea din partea stângă, se pot vedea pereții și podeaua încălzite deja, pe când în imaginea din partea dreaptă, acestea rămân reci. Temperatura persoanei de control din camera încălzită cu folie radiantă este vizibil mai ridicată decât a persoanei din cealaltă cameră.

fir

ir1

gas

ir2